Sayın Müşterimiz,
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan ilgili mevzuat kapsamında oluşturulan e-belgelerin mevzuata uygun olarak düzenlenmesi yasal bir zorunluluktur. Aşağıda sıralananlarla sınırlı olmamak üzere e-belge düzenlemelerinde uyulması gereken hususlar örnek olarak belirtilmektedir.
509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, belirlenen şartları sağlamayan mükelleflerin, mal veya hizmet sattıkları alıcılara "Nihai Tüketici", “Nihai Müşteri“, “Muhtelif Alıcılar”, "Muhtelif Müşteriler" gibi genel ifadelerle veya özel işaretler (örn. “.”) kullanarak e-belge düzenlemesi yasaktır.
- Alıcılara düzenlenen belgelerde, fatura düzenleme sınırı çerçevesinde mükellefiyet durumu ve belgenin ticari kullanımına bağlı olarak alıcının adı-soyadı, adresi ve kimlik numarası (TCKN veya vergi kimlik numarası) bilgilerinin eksiksiz yazılması gerekmektedir.
- Alıcı bir tüzel kişilik (şirket) ise, firma adı ve vergi kimlik numarası girilmelidir. Alıcı gerçek kişi olup vergi mükellefi değilse, adı-soyadı ve adres bilgisi zorunludur.
- Gerçek kişi alıcı, TCKN bilgisini vermek istemediğinde, GİB'in belirlediği şekilde alıcı hesap numarası alanına “11111111111” yazılabilir. Ancak, belirlenen format dışında herhangi bir sayısal değer girilmemesi gerekmektedir.
- GİB’in yayımladığı duyurular doğrultusunda, faturada alıcının ad, soyad ve adresinin eksiksiz belirtilmesi zorunludur.
Belirtilen kurallara uygun düzenlenmeyen faturalardan kaynaklı olarak, ilgili mükelleflere ve hizmet aldıkları özel entegratörlere cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir. Bu tür cezai yaptırımları önlemek adına sistemimizde belirli kontroller bulunsa da, e-belgelerin mevzuata uygun şekilde düzenlenmesi mükelleflerin sorumluluğundadır. Bu doğrultuda, müşterilerimizin yasal mevzuat ve sözleşmesel yükümlülükler kapsamında e-belge düzenleme süreçlerini eksiksiz yerine getirmesi önem arz etmektedir.
Bu çerçevede, kurallara aykırı şekilde e-belge düzenlenmesi nedeniyle şirketimize herhangi bir cezai yaptırım uygulanması halinde, söz konusu cezai yaptırım sözleşmemiz kapsamında doğrudan ilgili faturayı düzenleyen mükellefe/müşteriye yansıtılacaktır.
Cezai yaptırımlara maruz kalmamak için, e-belgelerinizi ilgili mevzuata uygun şekilde düzenlemenizi önemle hatırlatırız.
Bilgilerinize sunarız.